«Menn som baker brød» av Sverre Gunnar Haga

Jeg er periodebaker av brød. Da en yrkesfelle (Haga jobber også med kommunikasjon innen arkitektbransjen) plutselig skrev bok om å bake brød, kom jeg igang med bakingen igjen!

Hagas bok er morsom og lett. Jeg har mest brukt den til å utforske noe jeg ikke har gjort før, nemlig å bake brød som står lenge og hever. Haga forsøker også å overbevise om at det ikke tar lang tid å bake brød. Han har rett i at selve håndteringen av deigen går raskt, men man må jo planlegge litt, da.

Boken starter med å bare komme igang med første nybegynnerbrød. Jeg gjorde som Haga sa, og det var lurt. I boken er Haga humoristisk og litt personlig, og han har med noen gjestebakere som presenterer sine favorittbrød. Han har brød som skal heve kort tid og lang tid. Jeg har testet ut trikset å helle kokende vann over 4-korn, og det funket bra. Han har også med oppskrifter på eks vafler, turbrød som holder lenge og scones. Jeg har prøvd vaflene, og de ble gode!

Lørdagsbrød
Jeg har begynt å sette en brøddeig fredag kveld. Ved oppstandelse lørdag er det bare å sette ovnen på 250 grader, helle deigen fra bolle til form, og sette formen til etterheving oppå komfyren en time eller to. Det er enkelt, og da blir det godt lørdagsbrød og turbrød!

Grunnoppskriften er 500 gram mel og 400 gram vann. Det er altså bare å finne frem kjøkkenvekten, og ikke ta det på slump. Av melet bør 200 gram være vanlig hvetemel, og så resten hvilken type mel som helst. Jeg pleier å bruke rug, spelt og bygg, og kanskje 4-korn og frø. Og så ta i tørr eller fersk gjær (mindre enn mødrene våre brukte til korttidsdeigene sine), 7 gram salt og 15 gram søtt, for eksempel mørk sirup. Evt krydder som oregano kan tillegges. Rør godt, og sett deigen, som vil være ganske våt, til heving. Sett deigen gjerne i lufttett bolle i romtemperatur i minst 8 timer. Hell deigen over i smurt brødform. Sett ovnen på 250 grader mens brødet etterhever. Redusér ovnsvarmen til 220 grader idet du setter brødet inn. Stek i 35-40 minutter. Når brødet er tatt ut, vent en halvtime med å skjære. Serveres med ekte smør.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Faglitteratur
2 comments on “«Menn som baker brød» av Sverre Gunnar Haga
  1. […] «Menn som baker brød» av Sverre Gunnar Haga «Ung gigant» av Jon Hustad Ryddetipsene virker fortsatt […]

    Liker

  2. […] «Menn som baker brød» av Sverre Gunnar Haga «Ung gigant» av Jon HustadRyddetipsene virker fortsatt […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: