«Ung gigant» av Jon Hustad

Jeg er blitt utfordret på å henge med på lese-ring for biografier. Seks ganger i året setter bokbloggeren og lesering-sjefen Moshonista et tema, og så kan hver og en velge en biografi innenfor tema. Innen 15. oktober skal vi lese om en eventyrer. De andre deltagerne ser ut til å ha valgt flest friluftsfriskuser. Jeg synes derimot dette er en utmerket anledning til å lese om den unge, elleville, energiske og eventyrsugne Winston Churchill.

Englands historie
Hustads bok «Ung gigant» er passe lektyre for en anglofil og politisk interessert historiker som meg. Den utfyller bildet fra boken jeg blogget om i august, om britiske statsministre i forrige århundre. Den sammensatte personen Churchill fyller sidene i Hustads bok med fyrverkeri-engasjement, enormt selvbilde og gode sitater. Han var en råtass.

Veldig mange har skrevet biografi om Churchill før, men da primært utifra hans rolle i 2. verdenskrig. Hustads vinkel om ungdomsårene er original. Boken ble utgitt i 2014, og fikk dermed en aktualitet ved markeringen av starten av 1. verdenskrig i 1914.

Tredelt
Jeg synes at bokens første del om den krigsglade reporteren Winston og den siste delen om opptrappingen til første verdenskrig er de beste.

I første del er Churchill eventyrer og ellevill reporter og soldat i Afghanistan, Sudan, på Cuba og i Boerkrigen. Han er verdens best betalte journalist og en av de beste polospillerne i imperiet. Denne delen er underholdende og utrolig.

Andre del, om årene i Parlamentet mellom Boerkrigen og opptrappingen til første verdenskrig, er litt mer som en langvarig «Hvem Hva Hvor». Selv om «tid» skal være det viktigste i historien, synes jeg kanskje at Hustad her i litt stor grad har latt seg styre av all sin kunnskap om kronologi og hendelser. Churchill la voldsom energi inn på sine sektorer, som koloniminister, arbeids- og sosialminister, justisminister og marineminister. Han trykket på og satte igang reformer overalt. Jeg synes det kunne vært mer interessant om Hustad hadde prosessert all sin kunnskap og enten skapt en rød tråd eller noen høydepunkter. Da ville nok denne delen med fordel blitt halvparten så lang.

I tredje del svinger Hustad seg opp igjen. Ned på dato klarer han å vise dramatikken og kompleksiteten frem til den store og fryktelige krigen ble erklært. Jeg synes Hustad er bedre når han drar sammen til forklaringer, og til og med tillater seg å spekulere litt. Her kunne han kanskje tillatt seg å gjøre boken litt lenger, med mer om hva andre tenkte rundt krigsutbruddet.

Mangler distanse?
Som leser kunne jeg nok ønske meg noe bedre redigering. Det er både en del hopping i tema fra avsnitt til avnsitt, og en del gjentagelser, for eksempel om at Winston drakk mye og (antagelig) var en trofast ektemann. Jeg lurer dessuten på om materialet med de gode sitatene fra hovedpersonen kunne ansporet forfatteren til å skrive med mer humor eller lunhet eller ironi. Der tror jeg også en knaing til hos forlaget kunne hjulpet. Kanskje har det vært hastverk å bli ferdig til krigsmarkeringen?

Hustads bok er i sum god lesning. Det er en grundig og kilderik historiebok om England og imperiet, og gir antagelig et rimelig fyldestgjørende portrett av Churchill frem til 40-årene.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Skjønnlitteratur
6 comments on “«Ung gigant» av Jon Hustad
 1. Arild sier:

  Har lest Kjempenes fall av Follett. Den sveiper innom Churchill, men hadde vært morsomt å litt mer kjøtt på gutten med denne boken.

  Liker

 2. Ingalill sier:

  Jeg må si at jeg har vanskelig for å forestille meg (ut fra bildene) trauste Churchill som ellevill reporter og soldat, og det var sikkert heldig for han at sosial media ikke eksisterte i olden days -) Tenker historien og det fotografiske matrialet vi har av mannen da nok ville sett ganske anderledes ut. Et bildet mot de 1000 ord.
  Meget interessant og en hel annen side av Churchill..
  Interessant også denne antakelsen om trofasthet -)

  (pstt – ikke glem å legge igjen link under innlegget på bloggen min
  slik at flere kan lese om Churchill som ung )

  Liker

 3. Haruhi sier:

  Forfriskende med noe annet en polfarer. Selv baserer jeg mitt inntrykk av Churchill på det man ser av han i dr. Who (jeg hadde helt sikkert hatt godt av å lese en bio eller to), – og har ingen problemer med å se for meg den ville ungdommen.

  Liker

 4. […] som baker brød» av Sverre Gunnar Haga «Ung gigant» av Jon Hustad Ryddetipsene virker […]

  Liker

 5. […] som baker brød» av Sverre Gunnar Haga «Ung gigant» av Jon HustadRyddetipsene virker […]

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: