«Kongens fall» av Johannes V. Jensen (8/30)

Johannes V. Jensen er en av Danmarks største forfattere med en enorm og variert produksjon fra krimføljetonger til sosialdarwinistiske teorier. Han fikk Nobelprisen i litteratur i 1944.

Johannes V. Jensen er en av Danmarks største forfattere med en enorm og variert produksjon fra krimføljetonger til sosialdarwinistiske teorier. Han fikk Nobelprisen i litteratur i 1944.

«Kongens fall» fra 1901 ble kåret av flere danske aviser til Århundrets roman i Danmark. Johannes V. Jensen selv sammenlignes med Knut Hamsun, og fikk Nobelprisen i litteratur i 1944.

Lesing av denne boken har bragt tilbake bilder og minner fra norsktimene på videregående. Jeg kan tenke meg hvordan danske elever drar seg gjennom Jensens bok og læreren forsøker å bruke boken til å lære elevene tekstanalyse og litteraturhistorie.

«Kongens fall» er en historisk roman fra slutten av 1400-tallet og til midten av 1500-tallet. Kongen er Christian 2. Boken handler om studenten og leiesoldaten Mikkel, som er fra Jensens eget hjemsted. Jensen kan minne litt om hva vi i norsktimene lærte var heimstaddiktning.

Stor og variert produksjon

Jensen hadde i sitt liv en enorm produksjon innen mange felt, inkludert utvikling av teorier innen sosialdarwinisme. Han skrev også krim og føljetonger i avisene. Jeg tipper det er derfor hvert kapittel lett lar seg lese på en t-bane-tur gjennom byen. Hvert kapittel kunne nesten vært selvstendige noveller.

Norsklærerens revival

Han varierer stilen og stemningene i flere av disse «novellene». Noen av dem er Mikkels nattedrømmer. Jeg antar norsklæreren ville sammenlignet ham med hans samtidige Obstfelder i noen av passasjene. Eller kanskje er Hamsun-sammenligningen den beste. Det er scener fra studenterlivet, hesteridning, damehistorier, historiske kriger og henrettelser, det er ball, båtreiser osv. Mens jeg leste hørte jeg liksom hvordan norsklæreren ville ha tatt for seg symbolbruk, metaforer, stil, sammenheng mellom ytre hendelser og indre liv i karakterene, osv i hvilket som helst av kapitlene. Språket er naturligvis eksemplarisk, med større ordforråd enn jeg er vant til fra nyere bøker. En dypere analyse av denne boken overlater jeg til ekspertene. Oppsummert sier de at det er en roman om Danmarks sjel, om både forfall og optimisme.

Så at hvert kapittel er lett å lese betyr ikke at boken er lettlest eller raskt lest. Jeg har holdt på med det ganske beskjedne volumet i månedsvis. Når jeg har lagt boken fra meg, har den vært tung å ta opp igjen. Hvert kapittel er lettlest, men likevel krevende.

Også må jeg nevne at romanen er ganske gammelmodig i beskrivelsen av kvinneskikkelsene. De er kjedelige, uten utvikling av karakter, og like hverandre. Jensen er ikke helt oppdatert der, altså.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur
4 comments on “«Kongens fall» av Johannes V. Jensen (8/30)
 1. Arild sier:

  Godt skrevet anmeldelse. Låter som en klassiker man burde gjennom – i hvert fall dersom man er litt historieinteressert.

  Liker

 2. […] fire bøkene er veldig ulike. Det er en klassiker fra en Hamsun-lik danske, en nyskapende selvhjelpsbok, en vandringsbok fra verdens beste by, og en følelsessterk praktbok […]

  Liker

 3. […] fire bøkene er veldig ulike. Det er en klassiker fra en Hamsun-lik danske, en nyskapende selvhjelpsbok, en vandringsbok fra verdens beste by, og en følelsessterk […]

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: