«Lånt stas» av Paula Fox (6/30)

Jeg ble anbefalt å lese Paula Fox av en klassevenninne fra videregående. Paula Fox er en amerikansk kvinne på over 90 år. Hun har fått en del ny oppmerksomhet de siste årene (se eks Aftenposten) sammen med andre «gjenoppdagede» forfattere som Richard Yates (se min omtale av hans novellesamling «Eleven kinds of loneliness«) og James Salter («Lysår» er under lesing).

Denne boken handler om hennes svært omflakkende barndom rundt i USA og Cuba før krigen. Hun har foreldre som ikke klarer eller vil ta seg ordentlig av henne. Dermed blir hun skysset tilfeldig rundt med slektninger og snille mennesker, og bor her og der etter andres innfall. Boken kalles en «minneroman».

Fox skriver utbroderende om de fysiske omgivelsene, og sier at hun husker i bilder. Desto mindre skriver hun om egne tanker og følelser om hendelser og personer. Jeg liker en slik knapphet som overlater til leseren å forstå eller tolke omstendighetene.

Noen ganger synes jeg dog boken blir litt oppramsende, som om hun skal ha med alle utflukter hun husker og alle kjendiser hun har møtt. Det virker også som om hun er vant til å få mye oppmerksomhet for nedstrippede historier om sin skrekkelige oppvekst.

«Lånt stas» er gitt ut av Samlaget, og altså utgitt på nynorsk. En honnør til forlaget for å gi ut en bok som er så god å holde og kjenne på! Boken har tykkere papir og større bokstaver med mer luft rundt enn mange av de billigere bøkene jeg leser. Slik sett en god leseopplevelse.

Boken ble sjette bok på veien til 30 på ett år fra 1. juli.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: