«Britiske statsministre 1900-2015» av Hans Olav Lahlum og Øyvind Bratberg (5/30) Del 1

image

Omslaget får tjene som bokmerke når jeg er omtrent halvveis i bokens 22 statsministerportrett.

Jeg har gått til anskaffelse av den nye, 650 siders boken om britiske statsministre de siste 115 år. Leseprosjektet mitt med tretti bøker på ett år skal inneholde noen større verker, og her er ett av dem. Siden jeg blogger hver søndag, må de store verkene deles opp i flere bloggposter over året. Dette historieverket er det naturlig å dele i to ved at historikeren Hans Olav Lahlum har skrevet om de tolv første statsministrene, fra lord Salisbury til Anthony Eden. Statsviteren Øyvind Bratberg har skrevet neste del fra Harold McMillan til David Cameron. De har også med et kapitel om alternative rangeringer av statsministrene og et kapittel om statsstyret i Storbritannia.

Jeg gledet meg fra tiårsalderen over Richard Herrmans bøker om London og engelsk historie. Jeg har mellomfag historie i den industrielle revolusjon i England og et semesteremne i Storbritannia etter 1945. Så denne boken gledet jeg meg til! Dette er god nerdelitteratur for en anglofil.

Boken har fått anmeldelser som «hastverksarbeid» med for mye oppramsing og slurvefeil. Boken skulle visst bli ferdig til valget i mai i år. Jeg kan være enig i at tekstene godt kunne vært knadd en runde til for å bli like medrivende som Richard Herrmann. Temaene kan være litt rotete og bli stillestående. Det er litt for mange rare trykkfeil, for eksempel står et sted «innslag» der det skulle stått «utfall». Boken hadde hatt godt av å bli «gredd gjennom» en gang til. Likevel er boken lettlest og lesverdig. Boken bringer ikke ny empiri eller original analyse (med mulig unntak av underholdningsverdien av sluttkapittelet med rangering av statsministrene), men er mer et oppslagsverk. Eller, som for meg, en påminnelse om Storbritannias spennende 1900-tall.

Boken gir biografier over hver statsministers politiske og personlige liv, samt setter dem inn i sin samtid. Jeg synes portrettene av disse lederne er det beste i Lahlums del av boken. Hvordan ble de preget av sin bakgrunn, hvilke personlighetstrekk kunne man se  tidlig, hvordan arbeidet de, hva drev dem, hvordan forholdt de seg over et helt livs karriere til motstandere og sammensvorne? Lederne under verdenskrigene (Lloyd George og Winston Churchill) trår naturlig frem som de største, med de store reformatorne (særlig Clement Attlee) tett i hæl.

Boken er full av anekdoter og sitater som er typiske for sin tid. For meg ble den derfor en riktig kosebok. Jeg gleder meg til del 2.

 

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , , , , , , , , ,
Publisert i Faglitteratur
One comment on “«Britiske statsministre 1900-2015» av Hans Olav Lahlum og Øyvind Bratberg (5/30) Del 1
  1. […] passe lektyre for en anglofil og politisk interessert historiker som meg. Den utfyller bildet fra boken jeg blogget om i august, om britiske statsministre i forrige århundre. Den sammensatte personen Churchill fyller sidene i […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: