«Barcelona» av Jarle Roheim Håkonsen (4/30)

«Barcelona»-boken lover en guide til 100 unike opplevelser i den katalanske hovedstad. Jeg leste boken sammen med en «Gatelangs»-bok med kart før ferietur i juli. Denne sommeren reiste jeg for første gang tilbake til Barcelona siden begge bilene våre ble robbet der i 1986. Det ble et meget gledelig gjensyn. Og heldigvis var jeg i Sagrada Familia dengang, så jeg kunne nøye meg med å se turistmaset der på avstand nå.

NRK-korrespondent Roheim Håkonsen har skrevet en lett og forførende bok om  opplevelser i Barcelona. Han har dessuten fått med seg noen gjesteskribenter som forteller om sine favorittsteder. For å få oversikt og kunne bruke alle tipsene, måtte jeg notere de beste tipsene fra denne boken i «Gatelangs»-boken.

Boken er sjarmerende, men for å kunne brukes aktivt hadde den hatt nytte av kart slik at det er lettere å finne ut hvilke fine opplevelser som er i nærheten av hverandre.

Jeg hadde også forventet mer om Barcelonas historie og kultur. Særlig fordi Barcelona skiller seg så sterkt fra resten av Spania, er nettopp historien og kulturen interessant. Jeg har siden 1982 kjørt bil og tog i stort sett alle deler av Spania. Jeg har vært i de mektige katedralene i Sevilla, Cordoba, Granada, Palma, Madrid, Zaragoza, Santiago og Burgos. Og jeg husker at jeg i 1982 fikk beskjed av far og mor om at hvis jeg kom bort fra dem, måtte jeg for all del ikke be om hjelp fra politiet med de trekantende hattene! For de var like slemme som soldatene som drepte sønnen til kommandanten i Toledo under borgerkrigen!

I resten av Spania er Franco-tiden og den katolske kirke veldig tilstede. Å skremme folk til lydighet både i denne tilværelse og den neste synes for meg å ha vært et hovedpoeng i resten av landet. Det synes særlig i kirkearkitekturen. Barcelona, derimot, er mye friere og gladere. Og det på et dypere plan enn denne litt overfladiske underholdningsboken med hovedfokus på mat, drikke og shopping får frem. Jeg så det blant annet på at gaydaren (homo-radar) slo ut på hver eneste restaurant og t-bane-tur. Barcelona må være homohovedstaden i det katolske Spania. En stor homopopulasjon er ofte et tegn på en kreativ by.

Jeg synes det beste tipset i boken kom fra en kjenning av meg, Barcelona-entusiasten Jo Stein Moen. Han anbefaler en tur i Museu d’Historia de Catalunya. Selv for meg som er historiker blir ofte historiske museer litt kjedelige. Men dette museet over den industrielle revolusjon, borgerkrigen og dagliglivet i Barcelona frem til idag var riktig morsomt.

Og ved ettertanke her hjemme, burde jeg kanskje trosset massene og gått i den splitter gale Sagrada Familia, likevel. Nettopp fordi jeg har vært i «alle» mørke katedraler i Spania, ville kanskje den irrasjonelle og vakre Sagrada Familia understreket for meg ulikheten fra resten av det katolske Spania. Så kanskje må jeg tilbake. I ens ærend.

Så kan jeg sikkert lete meg frem i Roheim Håkonsens bok til den deiligste kaféen i nærheten for å sitte og tenke litt på tingene.

Bok nr 4 i prosjektet 30 bøker på ett år.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Faglitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: