«Morfar, Hitler og jeg» av Ida Jackson (3/30)

Radikaleren og samfunnsdebattanten Ida Jackson (28) fant ut at hennes kjære morfar var en av de mest overbeviste nazistene i Norge. Slikt blir det bok av. Jeg fikk med meg noe debatt i radioen og andre steder da boken kom ut tidligere i år. Men debattene jeg fikk med meg kom aldri over det personlige planet.

Boken handler om hvordan hun oppdager at sanger hun lærte som liten, var sanger morfar må ha lært i SS-trening. Og om hvordan morfars kropp må ha hatt det i helvetet på Østfronten. Og om båndene hun kjenner som skribent selv til han som var redaktør for Germanske SS Norges avis «Germaneren».

Jackson er god når hun i morfars tekster gjenkjenner sin egen ekstremisme, om enn på den helt andre enden av den politiske skalaen. Ekstremisme kan være å ikke bare mene at man har rett, men være overbevist om at eget syn er det eneste riktige. Hun legger ikke skjul på at morfar antagelig ikke skiftet politisk innstilling etter krigen.

Jeg gjenkjenner fra egen familiehistorie Jacksons utlegninger om gammel-nazismens bånd mellom jord og blod, og om anti-urbanismen. Min NS-oldefar ville ikke at hans barn skulle ta utdannelse. De skulle jobbe med jorden, slik generasjonene før hadde gjort. Heldigvis ville oldemor det anderledes, og fikk ungene av gårde til byenes læresteder.

Jackson er også god i omtalen av posttraumatisk stress for krigsveteraner av alle slag. Hennes morfar arbeidet seg ut av at «stillheten» inni ham var ødelagt ved å leve nesten selvforsynt på et småbruk resten av livet. Han ble bare opptatt av jorden og blodet. Slik ble han en omsorgsfull morfar for den fremtidige radikaleren.

Jacksons bok løfter og diskuterer mange sider av hvordan etterkommere fortsatt forholder seg til krigen. «Morfar, Hitler og jeg» er en lettlest innføring i ekstremisme, familiebånd, krig, og hva fortiden fortsatt kan bety.

Bok nr 3 på veien til 30 på ett år.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , ,
Publisert i Anbefaler, Beste fagbøker, Faglitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: