«Dear life» av Alice Munro (1/30)

Novellesamlingen til Nobelpris-vinneren Alice Munro er vakker og vemodig. Munro (født 1931) er blitt utropt til en av de fremste novellistene noen sinne av flere anmeldere. Hun kalles iblant «Canadas Tsjekkov». Hun fikk Nobelprisen i litteratur i 2013.

De fleste novellene i denne samlingen er lagt til en småby i Canada på 1950-60-tallet. De handler om relasjoner, for eksempel om kjærlighetsforhold som kunne blitt noe av, om en soldat som kommer hjem fra Koreakrigen, om en kvinne som forlater det trygge forstadslivet for en ny hippiemann, om en lærerinne som blir forlovet med en lege som likevel ikke vil gifte seg, en litt forvirret historie der det viser seg at hovedpersonen er dement, osv. Munro skriver presist og lavmælt. De avgjørende øyeblikkene i karakterenes liv kommer listende.

Denne novellesamlingen begynte jeg på for nesten et år siden. Kanskje har den tatt lang tid å lese fordi hver novelle er så kompakt. Jeg har stadig måttet ta sats og begynne på igjen. Jeg synes boken var både tung og givende. Dessuten er engelsken vakker. Noen ganger kommer avgjørende øyeblikk i historien best til syne i grammatikken.

Slutten av samlingen er fire noveller som Munro sier er det nærmeste hun kommer selvbiografi. De novellene har jeg ikke kommet meg til å begynne på ennå…

Bok 1 av 30 på ett år.

 

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: