«Hvordan vinne valg» av Tarjei Skirbekk (50)

Siste bok i leseprosjektet «50 bøker på ett år» er en snakkis i politikk-nerd-kretser. Boken er om hvordan partier posisjonerer seg på ulike saksfelt, og jobber systematisk gjennom en hel fireårsperiode. Boken fra Arbeiderpartirådgiveren er blitt pratet om i ulike kretser der jeg har ferdes denne våren. Stort sett kappes ihvertfall mine politikervenner om å si at bokinnholdet er vel kjent for dem. Og Høyre-folk er tilfreds med at de fleste suksesshistoriene i boken kommer fra liberalkonservative partier i Norge, Sverige, Danmark og England.

Det er mulig at det for kjennere ikke er så mye nytt. Men det er kanskje nytt at noen sier høyt at partiene jobber slik også i Norge. Og kanskje er en samlet fremstilling av strategiarbeidet ny. Jeg synes ihvertfall dette var til tider kostelig lesning. En nerd, der, altså.

Tankesmien Civita hadde frokostmøte om boken. Møtet ble filmet – du kan se her. Her koker forfatteren selv budskapet i boken ned til at politisk kommunikasjon er blitt vanskeligere og viktigere. Boken er en praktisk oppskriftsbok på hvordan partiet skal styres over en fireårsperiode. Og så har han nok gjemt noen ekstra triks til betalende kunder.

Profesjonalisering av politikken

Min refleksjon ved lesing av boken er at politikk ikke lenger er for amatører. Det er  heltidsansatte – også ikke-partifolk – som bestemmer budskapene og utførelsen. Jeg tror det må være slik når det i økende grad er det mest profesjonelle partiet som vinner valg. Utenforstående vil kanskje bli sjokkert over hva de kan oppleve som kynisme, eller tenke at idealismen i politikken er borte.

Jeg tror ikke at idealismen er borte. Mange som ønsker og har verv og posisjon bruker svært mye tid og energi på det. Og særlig i Oslo Høyre har vi så mange smarte og snille mennesker som holder posisjoner at ihvertfall jeg sover meget godt på deres vakt.

Men det vil være en utfordring for partiene fremover å holde de mange, jevne medlemmer og fritidspolitikere frempå og glade. Særlig med økt behov for at tillitsvalgte engasjerer seg, for eksempel i sosiale medier, trengs kanskje en mer reelt involverende nedenfra-og-opp-strategi i hele partiet enn det den proffe PR-mannen Skirbekk promoterer.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Faglitteratur
One comment on “«Hvordan vinne valg» av Tarjei Skirbekk (50)
  1. […] «Hvordan vinne valg», av Tarjei Skirbekk. Fordi den er ekte vare for en politikknerd som jeg. Mange eksempler. Håndverksmessig, nyttig. God timing før valget. Bra debattbok om vårt politiske system og om kommunikasjon som fag. […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: