«Farvel til Eddy Bellegueule» av Edouard Louis (49)

Nestsiste bok i leseprosjektet «50 bøker på ett år» blir også årets pride-bok for meg (Oslo Pride 19.-28. juni). Det er en kort og intens bok om Eddy som vokser opp i fattigdom i en nordfransk landsby. Boken har fått gode kritikker i både franske og norske medier.

Boken handler om å være homofil og feminin gutt i et maskulint underklassemiljø. Eddy har feminine trekk, og blir mobbet og frosset ut fra livets start. Han skammer seg over seg selv, og alle rundt ham skammer seg over ham fordi han går og snakker anderledes. Fattigdom dominerer livet, og skolen overbeviser både gutter og jenter om at de ikke bare har ingenting, men de har heller ingen sjanse til å endre sine liv.

Boken er selvbiografisk. Forfatteren Edouard Louis er nå 22 år, har altså byttet navn fra et amerikanisert arbeiderklassenavn Eddy til det franske Edouard, og har allerede vært redaktør for en bok om sosiologen Pierre Bourdieu (han som vektla betydningen av kulturell kapital i moderne samfunnshierarki). En bok om Bourdieu var forøvrig min sjette bok i leseprosjektet.

Så vi vet altså hele tiden at det kommer til å gå bra med lille Eddy. Men du verden så grusomt, motbydelig og ensomt han har det før han kommer så langt! Boken handler om å «fødes på ny», og at han gjør en klassereise til den utdannede middelklassen.

Louis har fornyet debatten om hvordan barn av middelklassen, meg selv inkludert, iblant forveksler sin privilegerte oppvekst med personlig talent. Samtidig klarte han faktisk selv å gjøre en klassereise, og viser dermed at det ikke er umulig.

 

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: