«Med livet foran seg» av Emile Ajar (48)

Nest-nest-siste bok i prosjektet «50 bøker på ett år» innen 1. juli ble gjenlesing av en bok som gjorde inntrykk på meg i tenårene. Den gang leste jeg den på anbefaling fra en storesøster, og det er en av bøkene jeg har bedt om å få fra mors og fars bokhyller. «Med livet foran seg» er skrevet under pseudonym, og handler om en virkelig ussel oppvekst i Frankrike. Forfatteren mottok den prestisjefylte franske litteraturprisen Prix Goncourt, som deles ut til «the best and most imaginative prose work of the year».

Tiåringen Momo (Muhammed) vet ikke hvem foreldrene er. Han er satt bort til å bo hos Mama Rosa, som har diverse barn av prostituerte i pensjon. Mama Rosa har alle falske papirer i orden, så ingen av dem eksisterer i offentlige journaler. Dermed har de heller ingen rettigheter, og Momo går ikke på skole. Det såre, ubalanserte og sterke forholdet mellom Mama Rosa og Momo er bokens røde tråd. Momo følger fortvilet Mama Rosas vei inn i demens.

Momo går livets skole i bygården med sterkt samhold på tvers av religioner og nasjonaliteter. For eksempel blir en død person lagt for å bli funnet utenfor den eneste franske beboerens dør, for han er den som minst sannsynlig vil komme i trøbbel med politiet. Persongalleriet er omfattende, og det er mange referanser til Victor Hugo’s bok «Les Miserables». I tillegg til Mama Rosas historie som forfulgt jøde og deretter tretti år i «underlivsbransjen» i Hallene, synes jeg bildet av den senegalesiske, prostituerte transvestitten og eks-bokseren Madame Lola er mest rørende.

Momo tar til seg hele nabolagets forestillinger og talemåter, for eksempel om helse, helsevesenet, arvelighet, yrkesliv, andre raser, og død. Han vurderer å gå inn i yrket som hallik, og får støtte for at det vil han nok egne seg til. Boken viser veldig godt barnesinnets ønske om å skape tilhørighet og å forstå en elendig verden. Det skaper mange morsomme episoder og kreative måter å tenke på. Momo er ensom og tapper, realistisk og drømmende.

Boken anbefales!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur
2 comments on “«Med livet foran seg» av Emile Ajar (48)
  1. […] mest leste roman-bloggposten er «Med livet foran seg» av Emile […]

    Liker

  2. […] mest leste roman-bloggposten er «Med livet foran seg» av Emile […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: