«Sjakknovelle» av Stefan Zweig (45)

Boken med de to historiene «Sjakknovelle» og «Leporella» ble kjøpt på impuls, og ble slik bok 45 i serien av 50 bøker på ett år (deadline 1. juli). «Sjakknovelle» eller «The Royal Game» er kanskje Stefan Zweigs mest kjente verk, og er omtalt av bladet The Economist (krever innloggin) som den beste sjakkhistorien som er skrevet. Zweig var østerriksk jøde som flyktet til England i 1934 og videre til USA og så til den tysk-jødiske byen Petropolis i fjellene i Brasil. I Petropolis tok Zweig og hans kone livet av seg i 1942. Zweig var deprimert over nazismens fremmarsj og så mørkt på menneskehetens fremtid.

«Sjakknovelle» kom ut i 1941. Den handler om et par parti sjakk på en cruisebåt fra New York til Buenos Aires. Sjakken spilles mellom en regjerende verdensmester fra bondelandet og Dr B. Den mystiske Dr B har vært økonomiansvarlig for fremstående medlemmer av keiserhuset i Wien, og ble tatt til fange av nazistene. For å ikke bli gal i fangenskapet og under avhør, spiller han sjakk med seg selv inni sitt skarpe hode. Boken handler om de to spillernes liv, stil, hjerner, og sjakkspillet og psykologien mellom dem.

«Sjakknovelle» er spennende og har fine beskrivelser av de to spillerne.

Historien «Leporella» handler om en traust arbeidskjerring fra fjellene som blir tjenestejente for baron og baronesse i byen. Når baronen er høflig blid mot henne, blir hun for første gang forelsket. Ute av stand til å både erkjenne sine følelser og å gi sunt utløp for dem, ender historien i tragedie.

Jeg synes at «Leporella» var mindre imponerende enn «Sjakknovelle». «Leporella» blir litt dameroman i sine karikerte personer og forutsigbare beskrivelser av ulykkelig kjærlighet over klasseskiller.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: