«Rettstridig forføyning» av Lena Andersson (44)

Svenske Lena Andersson fikk i 2012 den høythengende Augustprisen for denne boken om den forelskede Ester Nilsson. Ester er kunnskapsrik, diskusjonssterk, og jobber som essayist. Hun faller pladask for den eldre kunstneren Hugo Rask. For alle andre enn Ester er det tydelig at han ikke er særlig interessert. Han går raskt fra deres eventyr. Mens Ester blir hengende igjen i en kjærlighetssorg der hun kverner på detaljer, lusker i buskene utenfor der han bor, venter på meldinger fra ham, osv. Til tross for alle sine egne og «venninnekoret» sine innvendinger fyller hun hele livet med Hugo Rask.

Boken er full av gode formuleringer, for eksempel: «Ingen av dem var riktigt intresserad av henne men båda var intresserade av honom.»

Jeg tror at samlivsterapeut Sissel Gran ville sagt at Ester er «Hekta på håpet om kjærlighet». Samtidig er det lett å kjenne igjen forvirringen hos Hugo Rask, som blir objekt for en masse vedvarende følelser som han ikke forstår hvordan han trigger.

«Rettsstridig forføyning» har utløst mye debatt i Sverige, blant annet om alfahanner i kunsten som egentlig er ganske hule. Nå har Andersson kommet med en ny roman om Ester som heter «Uten personlig ansvar». Denne gang blir hun elskerinne til en skuespiller, som hun ikke tar på ordet når han sier at han ikke kommer til å forlate sin kone. Ester er egnet til også å irritere.

«Rettsstridig forføyning» slukte jeg på t-banen og i lesestolen i løpet av et døgn. Den er morsom, skarp, vond og irriterende. Anbefales!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur
One comment on “«Rettstridig forføyning» av Lena Andersson (44)
  1. […] altfor langt. Da tar jeg heller en kompakt NoViolet Bulawayo (årets beste roman for min del) eller Lena Andersson, Richard Yates eller Harper Lee. Hvis det skal være langt, må det være så godt som James […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: