«Kims lek» av Sun Heidi Sæbø (43)

«Kims lek. En diktator, et splittet land og en forsvinningssak i Sørkedalen» er en journalists fortelling om de to Korea. Hun skaper en nærhet til det samfunnsfaglige stoffet om landene langt borte ved å trekke inn historien om en sør-koreansk student som forsvant i Oslo i 1979. Han forsvant omtrent samtidig som journalisten selv ble plassert på et barnehjem i Seoul.

Jeg synes at bokens omtale av Korea-halvøyens historie og kultur er mest interessant. Særlig hvordan Sør og Nord har utviklet seg ulikt fra 2. verdenskrig av, og med støtte fra ulike stormakter, gir økt forståelse for en del av Fjerne Østen. Boken setter sammen eksisterende kunnskap om at Nord-Korea er et fryktelig regime. Og den viser at noen av rarhetene ved Sør og Nord er de samme, for eksempel religiøsiteten, ikke si imot autoriteter, og de dype familiestrukturene som har gitt grobunn for arvelige dynastier i politikk og næringsliv på begge sider av 38. breddegrad.

For meg blir alle detaljene rundt forsvinningssaken i Sørkedalen litt vel mange og inngående. Her har journalisten gjort mange og nye undersøkelser, så det er vel derfor hun har mye å vise frem. For meg tar litt mange detaljer nerven ut av den kidnappede (?) sin historie. Forsvinningssaken fra Sørkedalsbussen illustrerer likevel at Nord-Korea, for eksempel gjennom sine ambassader, er dypt involvert i kriminalitet også i Vesten, som smugling av mennesker, sigaretter og sprit.

Jeg ble mer nysgjerrig på Korea etter å ha lest boken. Kanskje kunne det bli en ferietur på meg ditover…?

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Faglitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: