«Populærmusikk fra Vittula» av Mikael Niemi (42)

Endelig har jeg fått lest boken jeg kjøpte for nesten femten år siden. Den populære oppvekstromanen fra Nord-Sverige ble bok 42 i serien til 50 bøker på ett år.

Niemi skriver morsomt og overdrevent om oppvekstmiljøet i det hardbarkede nord. Mine favorittscener i boken er onkelens bryllup (som ender i slåssing og badstukonkurranse på tradisjonelt vis), beskrivelser av læstadianismens ødeleggelser, og farens innføring i bygdas hemmeligheter, hvem som er utenomekteskapelige avkom av farfar og annet man trenger å vite.

Romanen gir et bilde av hvordan det er å vokse opp som gutt i et karikert maskulint miljø. Dersom boken gir et sannferdig bilde av livet på bygdene i nord er det ikke bare en forklaring på avfolkingen, men også et argument for den. Særlig hvis historiene hadde blitt fortalt fra en jentes perspektiv, ville man forstått enda mer hvorfor jentene leder an i flyttestrømmen til byene.

Men morsom er den.

 

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: