«Fuglane» av Tarjei Vesaas (41)

Når jeg har fortalt folk at jeg leser klassikeren «Fuglane», har nesten alle stønnet over at det var en bok de måtte lese på skolen. Nesten alle uttrykker at de synes den er fæl og kjedelig. Jeg fikk den ikke med meg på skolen, og synes nå som voksen leser at «Fuglane» er gripende, nydelig, trist og tankevekkende.

«Fuglane» handler om tusten Mattis (37 år) som ikke klarer hverdagen. Han klarer ikke å jobbe og klarer ikke å snakke vanlig med folk. Dermed må han forsørges av storesøster Heges strikking, og han blir desperat ensom. Tusten opplever at han ikke er noe særlig til kar, hverken når han skal luke turnips, i tømmerhogsten, i slåtten, i butiken, eller når han prater med damene. Det eneste han kan, er å ro. Men så kommer stadig flere motoriserte båter på innsjøen.

Denne boken er gjennomanalysert av diverse skoleelever og litteraturkyndige, som har vurdert hvem tusten er (er han Vesaas selv?), hva betyr fugler og rugdetrekket?, hva betyr naturskildringene, osv. Tusten opplever blant annet at naturen formidler beskjeder til ham – jeg tror hans naturtolkninger kommer av hans ensomhet.

Jeg blir mest opptatt av to ting ved lesingen av boken: Jeg får mer empati med stakkarene blant oss som vil jobbe og være med, men bare ikke får det til. Isteden støter de folk og velvillige fra seg. Og jeg tenker på pårørende som søsteren Hege, som i 40 år har passet på den irriterende og hjelpeløse broren. Hege er litt av en kvinneskjebne. Ved bokens slutt er jeg igrunnen mest opptatt av hva som skjer videre med henne?

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: