«Stå imot! Si nei til selvutviklingen» av Svend Brinkmann (40)

En milepæl i leseprosjektet mitt «50 bøker på ett år» (innen 1. juli) er nådd med anti-selvutviklingsboken til den danske psykologen Svend Brinkmann. Boken fikk en del oppmerksomhet da den kom ut i januar, blant annet i Aftenposten og Dagbladet.

Psykologen har et humoristisk og alvorlig blikk på samtidens krav og ønske om å realisere seg selv. Å se innover for å finne mening og retning i livet blir fatalt dersom man oppdager at det ikke er noe der inne å realisere. Han mener at man isteden bør lete etter mening og hensikt i livet ved å knytte seg til steder og mennesker gjennom forpliktelser. Isteden for å ønske seg masse, bør man være glad og takknemlig for det man har. Jeg leste denne boken parallelt med ryddeboken i forrige bloggpost, og synes at å kaste/beholde og å rydde i leiligheten min er en fin og konkret måte å starte å skape tilhørighet og ro på.

Brinkmann lister opp syv steg til et bedre liv: Slutt å kjenne etter, fokuser på det negative, ta på deg nei-hatten, undertrykk følelsene, gi coachen sparken, les en roman og dvel ved fortiden.

Denne boken appellerer til meg for pragmatismen og ønsket om ro. Samtidig er jeg glad i å ha stadige prosjekter for forandring og litt røre. Boken er fin som en motvekt til masse selvutviklingsbøker, akkurat som den var ment å være.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Faglitteratur
5 comments on “«Stå imot! Si nei til selvutviklingen» av Svend Brinkmann (40)
 1. […] Leseprosjektet «50 bøker på ett år fra 1. juli» går nå inn i sin siste fase. Det er litt over ni uker igjen til 1. juli, og jeg er ferdig med 40 bøker. Av de ti siste vil jeg særlig anbefale «Eleven kinds of loneliness» av Richard Yates, ryddeboken til Kondo, og anti-selvutviklingsboken til Brinkmann. […]

  Liker

 2. […] «Stå imot! Si nei til selvutviklingen», av Svend Brinckman. Fordi den taler trender midt imot, er morsom og innsiktsfull. En anti-selvutviklingsbok som slår fast at å se innover for å finne noe å realisere, blir fatalt dersom man oppdager at det ikke er noe å realisere der inne. En bok som fortjener et bredere publikum! […]

  Liker

 3. […] har tidligere skrevet bestselgeren Stå imot!, der han raljerer over selvhjelpslitteratur (jeg blogget om den i april 2015). Nå tar han for seg hvilke evige ståsteder man kan ha som menneske. Han tar for seg ti filosofer […]

  Liker

 4. […] har tidligere skrevet bestselgeren Stå imot!, der han raljerer over selvhjelpslitteratur (jeg blogget om den i april 2015). Nå tar han for seg hvilke evige ståsteder man kan ha som menneske. Han tar for seg ti […]

  Liker

 5. […] Den danske livsfilosofen har skrevet bøker mot selvhjelpslitteratur og om å stå imot. Jeg likte begge bøkene, og har skrevet om både Ståsteder og Stå imot!  […]

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: