«The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing» av Marie Kondo (39)

Magisk opprydding på norsk. Rydd deg lykkelig med Konmari-metoden.

Marie Kondo, Magisk opprydding

Orden i bukseskuffen etter Marie Kondos metode.

Selvhjelpsboken fra Marie Kondo om å kaste og rydde ting i huset ble bok 39 i prosjektet 50 bøker på ett år. Underveis i lesingen har jeg allerede startet å praktisere teknikkene, om enn jeg ikke gjør det akkurat slik hun sier man skal… Jeg har tidligere fortalt hvordan jeg har en ryddeteknikk som går på å «Snu stappet«. Det er en ganske annen metode enn Kondo benytter seg av, ja.

Et hovedpoeng i Magisk opprydding er at du skal ta i hver av dine ting, og spørre om de gir deg glede. Behold det som gir deg glede, og kast resten. Poeng nummer to er at du må finne en plass til hver ting. Hun anbefaler at man tar hele boligen i ett stort ryddemaraton.

Her er mine notater om Kondos instruks for å kaste, og deretter å sette på plass dine ting:

1. Se for deg hva slags liv du vil leve.

2. Hvorfor vil du leve slik? (Svaret er: Lykke)

3. Velg hva du vil beholde, ikke hva du vil kaste.

4. Samle alle roms eiendeler innen en kategori, eks klær, og legg det utover ett gulv, alt sammen.

5. Start med den kategorien det er lettest å erstatte, dvs denne rekkefølgen: Klær, bøker, papirer, diverse ting, sentimentale ting eks fotografier.

6. Ikke la ryddemesteren i ditt liv, dvs moren din, få se hva du har kastet.

7. Hold deg unna andres ting, eks familiemedlemmers eiendeler og rot. Start med deg selv, kanskje vil de andre følge etter når du slutter å mase om at de må rydde?

8. Ikke gi bort ting du ikke vil ha til andre, eks småsøstre.

9. Start ryddearbeidet om morgenen, eks kl 07 en lørdag. Ha det stille under arbeidet slik at du kan lytte til din indre dialog med tingene.

10. Takk hver ting du kaster for hva de har gitt eller lært deg, eks hva den genseren har lært deg at du ikke kler.

11. Rekkefølge rydding av klær: Overkropp, benklær, hengeklær, sokker, undertøy, vesker, tilbehør, spesielle klær, sko.

12. Ha igjen mellom en tredjedel og halvparten av hva du opprinnelig hadde.

13. Legg klærne kjærlig brettet i skuffer. Se for deg hvordan skuffen skal se ut, og brett klærne slik at de står på høykant inni skuffen. Se bilde av mine nybrettede bukser. Se filmer for bretteteknikker på youtube.

14. Heng og legg klær slik at de «rise to the right», altså lysere, lettere, kortere klær desto lenger til høyre i skuffen/skapet du kommer.

15. Lagre etter tykkelse heller enn etter plaggets bruk eller sesong. Ikke lagre klær ute av sesong et annet sted.

16. Ta alle bøker ut av alle hyllene. Hold hver enkelt bok i hånden, og kjenn om den skaper glede.

17. Sortér bøkene etter kategori: Generelle bøker, praktiske, visuelle, blader.

18. Bruk fem minutter hver dag til å lande i leiligheten når du kommer hjem. Takk for alt leiligheten gjør for deg. Tøm håndvesken og legg alt på sin plass.

19. Det er i det daglige mer slitsomt å legge ting bort enn å finne dem frem. Derfor skal du organisere dine ting slik at alt av samme kategori er på samme sted, ikke etter hvor du bruker ulike ting.

20. Sett alle ting på høykant. Ikke lagre noe oppå hverandre, fordi det nederste blir klemt og glemt.

21. Kast alt i badeskapet som er over ett år gammelt av kosmetikk, kremer, osv, også reisestørrelser.

22. Du trenger ikke å kjøpe ting å lagre ting i – du har masse tomme skoesker du kan bruke i hyllene. Lagre alle bager i en bag.

23. Ha ingenting stående på gulvet, få alt inn i skuffer og skap, også eks kofferter.

24. Hold vaskene tomme for vaskemidler osv.

25. Si «Takk!» til dine gjenstander for hva de er i livet ditt. Alt du eier, ønsker å bli brukt av deg.

26. Når du har ordnet huset ditt, vil du vite hva du vil med livet ditt. Legg merke til hvilke bøker du har beholdt, osv.

27. Du vil oppdage at det er viktigere å la ting passere enn å legge til nytt i livet ditt. Legg merke til hvis det er ting som ikke gir deg glede og som du heller ikke vil kaste: Er det fordi tingen skaper knytninger til fortiden, eller av frykt for fremtiden?

28. Du vil få selvtillit av alle beslutningene.

29. Du vil bli gladere av å leve kun med ting som gir deg glede.

 

Egen praksis

Jeg har nå praktisert en del av Marie Kondos teknikker på eget hjem. Jeg kjente fort at for meg nytter det ikke med store maratoner, jeg blir bare utmattet. Derfor har jeg over noen dager tatt en og en klesskuff, og jeg har gått og luket ut bøker å kaste i bokhyllene, selvom hun eksplisitt sa jeg ikke skulle gjøre det slik. Jeg bare vet med meg selv at hvis jeg har alle bøkene utover gulvet, kan de bli liggende veldig lenge.

Noen av Kondos råd i Magisk opprydding er i hverdagen litt tunge, eks å tømme håndvesken hver dag eller ikke ha shampo stående i dusjen, fordi hun mener det er så brysomt å få vasket dusjen hver tredje dag på den måten. For meg som ikke vasker dusjen hver tredje dag, er det imidlertid ikke noe problem.

For meg har det også vært nyttig å gjøre ryddingen over et par uker, fordi jeg underveis ser hva jeg trenger av eks småbokser til å ha inni badeskapene (jeg har lært av min ryddemester-mor at man ikke tar med skoesker hjem fra butikken) og rammer til ting jeg har ønsket å henge på veggen. Og hvis jeg gir opp før jeg har tatt boden, så er ihvertfall resten av leiligheten blitt riktig fin. For øyeblikket har jeg flyttet alle klærne inn på samme rom, og det ser ut til at jeg har fått frigjort en hel kommode. Den kan bli nytt inventar i inneboden, hvor jeg aldeles straks vil få ny kontroll på alt turutstyret. Kanskje.

Det store spørsmålet nå er hvorvidt jeg klarer å opprettholde tellekantene over tid. Det har aldri skjedd før. Jeg tenker å ta nytt bilde av bukseskuffen om en måneds tid. Hvis det ikke blir publisert noe bilde, har det gått dårlig…

Magisk opprydding er forøvrig lest på Kindle, og det var ok.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Anbefaler, Beste livsstil-bøker, Faglitteratur
3 comments on “«The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing» av Marie Kondo (39)
  1. […] Av de ti siste vil jeg særlig anbefale «Eleven kinds of loneliness» av Richard Yates, ryddeboken til Kondo, og anti-selvutviklingsboken til […]

    Liker

  2. […] leste i april en bok om rydding, «The Life-Changing Magic of Tidying up» av japaneren Marie Kondo. Jeg gjorde alvor av hennes tips, og ryddet klesskap i henhold til […]

    Liker

  3. […] i skapene med ryddeguru Marie Kondo. Jeg opppsummerte hennes metode i 29 punkter, og holder fortsatt orden i mine skap på denne måten. Det ville ingen trodd på […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: