«Furuset» av Linn Strømsborg (38)

Jeg ville ha med noen bøker fra lokale forfattere i mitt leseprosjekt «50 bøker på ett år». Derfor er det blitt Roger Pihls bok «Mannen som ikke ville hjem» fra Teisen, og «Skyskraperengler» av Tove Nilsen fra Bøler. Jeg kjøpte «Skyskraperengler» og «Furuset» samtidig, og tenkte at de ville kunne fortelle om oppvekst i drabantbyene fra hver sin tid.

Begge bøkene handler om tilhørighet og kjærlighet og hat til drabantbyen med store blokker, plener, skogholt, veier og folk overalt. Skyskraperengler er om et barn i en ny drabantby på sekstitallet. Strømsborgs bok er om en kvinne på 24 år i nåtid. Eva er ferdig med master i statsvitenskap, og flytter fra studentlivet på Bislett og hjem igjen til foreldrene på Furuset. Istedenfor at livet setter fart med relevant jobb og egen bolig, går hun tilbake til de gamle vennene, begynner å jobbe i videobutikken, og har kanskje et slags sammenbrudd. «Furuset» går over ett år da Eva forsøker å finne fotfeste i livet.

Gjennomgående i boken er Evas forhold til det svenske bandet Kent. Hvis man kjenner Kent, vil man nok ha større utbytte av lesingen. Men selv uten å kjenne låtene til Kent, kan jeg assosiere meg gjennom kjennskap til Bruce Springsteens sanger om å ønske seg skikkelig mye bort fra der man er oppvokst, og samtidig ønske seg et sted å dra til.

Strømsborg skriver på en måte som mange anmeldere kaller «sjarmerende». Hun har en spankulerende stil. Jeg liker at hun mer beskriver det ytre som skjer enn å utbasunere det indre liv. Men for meg blir det altfor mange detaljer, for eksempel om alle hus og gjerder og gjenstander hun går forbi, eller alle rutiner for å stenge videosjappa. Det er muligens for å øke tilhørigheten til Furuset og for å beskrive stedet og hverdagen ordentlig. Men jeg synes hun tværer ut poengene. Mot slutten av boken, da jeg syntes at jeg hadde skjønt poenget, leste jeg bare første linje i hvert avsnitt og skummet resten.

Så er jeg da også en østkantramp.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: