«Helvetesilden» av Karin Fossum (35)

Det er påske, og palmehelgen har gått til å lese ut 35. bok i serien til femti på ett år. Karin Fossum vant nylig Rivertonprisen for årets beste krim med «Helvetesilden». Derfor valgte jeg den til påskekrim i år.

Karin Fossum har skapt detektiven Konrad Sejer, som også ordner opp i «Helvetesilden». Boken gikk fint å lese uten å ha lest om Sejer før. Handlingen er lagt til et lite lokalmiljø. Fossum har særlig fått ros for å beskrive dette lokalmiljøet gjennom de mange personene. Blant annet er en av personene i boken hjemmehjelper, som har to brukere om dagen, og leseren presenteres for brukerne. Her er polakkarbeidere, gårdbrukere, naboer, gamle venninner, foreldre og diverse personer.

Selve drapsgåten veves fint sammen med karakterenes psyke og historie. Jeg vil si det er ganske lett å skjønne tidlig hvem morderen er, så spenningen ligger mer i hvorfor. Og dette «hvorfor» blir vist i et samspill mellom nærmiljøet og de personlige historiene og egenskapene. Jeg liker hvordan Fossum viser stemninger mellom folk, fremfor å forklare dem. Jeg synes boken mer var grøsser i miljøskildring enn spennende i mordgåten.

For meg som ikke pleier å lese krim var det lærerikt å se hvordan Fossum kan hoppe frem og tilbake i kronologien i historien, og også hvordan hun legger mange historier utover som et teppe, før hun liksom trekker i en av trådene, som hun rekker helt opp. Hun har en hovedhistorie knyttet til drapet, og så mange småhistorier. Skriveteknisk er det interessant at en bok kan være såvidt utflytende i forhold til hovedhistorien. Småhistoriene bidrar til en stemning og skaper omgivelsene for hovedpersonenes psyke og handlinger.

Skal se jeg rekker en krim til i påsken.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: