«Det hun visste» av Lydia Davis (34)

Bok 34 på veien til 50 bøker på ett år kjøpte jeg på impuls i bokhandelen. Det er en samling av 48 korte og lange «fortellinger». Noen av dem er ualminnelig gode.

Lydia Davis skal være en av amerikansk samtidslitteraturs fremste. Når jeg leser om hennes liv og karriere, er hun som tatt rett ut av en Woody Allen-film med intelligensiaen på østkysten. I markedsføringen kalles hun «forfatternes forfatter», altså at hun er likt av dem som skjønner seg på bøker og forfatterskap, uten at hun har fått et gjennombrudd i de store kundemassene.

Hun er veldig opptatt av språk, og jobber også som oversetter fra fransk og nederlandsk. Hun er dessuten opptatt av genre, og kaller denne boken for «stories». Hun vil ikke at hennes fortellinger skal fanges av noen forventninger til genre. Fortellingene er alt fra lange dialoger, til noveller, poesi, en-sidere, og kun én setning.

Noen av fortellingene – særlig ensiderne – er morsomme eller tankevekkende, særlig fordi de kan være raske i vendingen. De lengste fortellingene blir derimot litt langdryge og stillestående.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: