«Eleven kinds of loneliness» av Richard Yates (33)

Novellesamlingen til Richard Yates inneholder altså 11 stykk noveller, alle mer eller mindre om ensomhet. Jeg har lest novellene siden Syden-ferie i oktober. Hver novelle er så gripende, og ofte vakker, at jeg trengte å døye dem. Det ble for intenst å lese novellene direkte etter hverandre. Derfor har det tatt tid å bli ferdig. Boken er forøvrig lettlest med behagelig engelsk.

«Eleven kinds of loneliness» er blitt sammenlignet med «Dubliners» av James Joyce, bare at for New York på femti-tallet. Mange av novellene har selvbiografiske elementer, for eksempel er det noen krigsveteraner og forfattere i novellene.

Jeg liker hvordan Yates forteller historiene sine, med de små mimikkene, hintene, underdrivelsene. Jeg liker at han ikke forsøker å forklare eller verdibelegge historiene. Han bare forteller dem slik personene opplever det. Ensomheten, tomheten og fortvilelsen til for eksempel pasienter på tuberkulose-sanatorium, barn som ikke passer inn på skolen, unge studenter på heisatur til Nice uten drag på damene, drosjesjåfører med forfatterambisjoner, osv kommer veldig under huden på en sart leser.

Anbefales.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Anbefaler, Beste novellsamlinger, Skjønnlitteratur
3 comments on “«Eleven kinds of loneliness» av Richard Yates (33)
  1. […] igjen til 1. juli, og jeg er ferdig med 40 bøker. Av de ti siste vil jeg særlig anbefale «Eleven kinds of loneliness» av Richard Yates, ryddeboken til Kondo, og anti-selvutviklingsboken til […]

    Liker

  2. […] forfattere som Richard Yates (se min omtale av hans novellesamling «Eleven kinds of loneliness«) og James Salter («Lysår» er under […]

    Liker

  3. […] tar jeg heller en kompakt NoViolet Bulawayo (årets beste roman for min del) eller Lena Andersson, Richard Yates eller Harper Lee. Hvis det skal være langt, må det være så godt som James […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: