«Ungdomstid» av Patrick Modiano (31)

Enda en nobelprisvinner i litteratur er nå forsøkt, nemlig årets vinner, franske Patrick Modiano.

Boken «Ungdomstid» starter med et middelaldrende par i provinsen, og går så tilbake til da de bodde i Paris da de var omtrent tyve. De levde fra hånd til munn, prøvde å slå igjennom som artist eller få et hvilket som helst fotfeste i tilværelsen. Ulike eldre menn gir dem oppdrag og tak over hodet.

Boken er slentrende, kanskje litt langsom noen ganger. Modiano er god til å få frem stemninger. Noen ganger er han så lett på pennen at jeg nesten ikke får med meg nyansene av stemninger hos personene. Noen ganger skjer fæle ting liksom bare i en bisetning. Andre ganger kan han utbrodere de mest trivielle hendelser. Så som leser må man noen ganger henge med, andre ganger kan man scrolle litt nedover.

Kanskje er nettopp unnsluppenheten og unnvikenheten i språket et uttrykk for at personlighetene i boken også er litt unnslippende og vanskelige å komme inn på? Det er mulig at Modiano får form og innhold til å henge sammen. Følelsen i meg om at jeg ikke helt fikk med meg poenget er muligens overførbart til at hovedpersonene heller ikke helt fikk poenget med seg. Det gjør Modiano til en ganske mesterlig forfatter. Men jeg kommer nok ikke til å lese flere av ham med det første.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Skjønnlitteratur
2 comments on “«Ungdomstid» av Patrick Modiano (31)
  1. […] Denne lille romanen havnet spontant hos meg på et Mammutsalg på fantastiske bokhandel/kaffebar Gravdahl på Hamar. Jeg har tidligere lest Nobelprisvinnerens roman Ungdomstid. […]

    Liker

  2. […] Denne lille romanen havnet spontant hos meg på et Mammutsalg på fantastiske bokhandel/kaffebar Gravdahl på Hamar. Jeg har tidligere lest Nobelprisvinnerens roman Ungdomstid. […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: