«Mennesket er en stor fasan i verden» av Herta Müller (28)

Nobelprisvinneren fra 2009 byr med denne boken på en ordentlig «feel bad»-roman. Historien er lagt til Romania under Ceausescu-diktaturet. Tyske innbyggere på bondelandet forsøker å få utreisetillatelse for å emigrere. Müller beskriver hvor fattige de er, og hvor håpløst de føler situasjonen med rutinemessig korrupsjon og maktmisbruk, dyremishandling, kvinneforakt, osv. For eksempel leverer hovedpersonen, som er møller, ekstra melsekker til autoritetspersoner, som i årevis lover utreise uten å holde sine løfter. Og han må få datteren sin til å by øvrighetspersoner på seksuelle tjenester for å få dåpsattesten, osv. Müller beskriver altså livet under kommunismen. Det var ikke lystig.

Ukjent symbolikk og plutselige hopp i tid gjorde romanen litt vanskelig å forstå. Likevel krøp en uhyggefølelse under huden på meg. Det er sikkert et tegn på en god bok at den skaper følelser hos leseren.

Min antikommunisme økte med kvalmen mens jeg leste. Det som finnes igjen av kommunister vil sikkert si at dette er en bok bare om Romanias kommunisme. At det ikke var skikkelig kommunisme, slik som kommunisme skal være. Ekstremister av alle sjatteringer (kommunister, fascister, fanatiske religiøse) skal alltid ha en annen variant av sin ekstremisme enn de mislykkede varianter som er blitt utprøvd.

Vanskeligheten i å nå frem med budskapet om at totalitære regimer ikke skaper noe godt for noen, understrekes av at bøker fra for eksempel bak Jernteppet av nødvendighet er dystre. Dermed er de mindre attraktive for svært mange lesere. Müller krever dessuten ekstra mye av leseren fordi boken er litt vanskelig tilgjengelig. Sånn sett er hun virkelig anti-propaganda. Hun beveger ikke massene med denne boken.

Deri ligger kanskje enda et poeng?

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: