«USA. Supermakt i dyp demokratisk krise», av Ole O. Moen (23)

Treogtyvende bok til femti bøker på ett år ble den nyeste boken til statsviter og USA-ekspert, professor emeritus Ole O. Moen.

Jeg får starte med å innrømme at mine forventninger til boken var feil. Jeg tenkte at Moen i mye større grad ville analysere de politiske konsekvenser av 1. finanskrisen, 2. hvordan de fremste byene er fantastiske motorer for kreativitet og trekkplastre for verdens beste talenter i alle næringer, men at store deler av resten av landet ikke henger med i utviklingen, 3. økt fattigdom (IMF sier fattigdommen øker i USA), 4. nye medier, m.m. Jeg oppfattet titlene i innholdsfortegnelsen da jeg kjøpte boken til at han skulle dra på med bredere pensel. Han nevner alle disse interessante tingene, men for meg fortaper han seg for fort i detaljer om høyesterettsdommer, osv.

Når jeg legger bort mine innledende forventninger til et bredere sveip over utviklingen i landet, kan jeg likevel lese med glede verket om politisk historie og de strukturelle, statsvitenskapelige krisene som idag preger amerikansk politikk. Jeg liker særlig analysene av historiske mentalitetsforskjeller i nord og sør, amerikanisme og betydningen av religion i politikken. Moen skriver innsiktsfullt om Høyesterett, påvirkningskraften til tenketanker (ikke så rart at en statslønnet universitetsmann som Moen ikke liker private tenketanker?), lavere kunnskapsnivå og polarisering i mediene. Det er for eksempel til ettertanke at stadig færre amerikanere kan plassere land som Irak eller Ukraina på et verdenskart. Og at blant dem som ikke vet hvor landene er, er det større tilslutning til å sende amerikanske soldater dit.

Boken er full av kunnskap, om ikke av banebrytende analyser. Kanskje typisk for en aldrende professor?

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Faglitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: