«Dyprød hibiskus» av Chimamanda Ngozi Adichie (21)

En oppvekstroman fra overklassen i Nigeria ble bok nr 22 i serien til 50 bøker på ett år. 15-årige Kambili har en voldelig og fanatisk katolsk far og en stadig oppbanket mor. Skjebnefellesskap finner Kambili med sin storebror hver gang de avstraffes eller lurer på hvorfor moren blir slått til blods og spontanaborter. Faren er en rik og respektert mann i lokalmiljøet, som også kjemper stille mot det korrupte og voldelige regimet i landet.

Redningen kommer når farens søster får lurt ungene ut av huset under påskudd av at de skal på pilegrimsferd. Kambili er forferdet over hvordan tanten tillater seg å snakke til den autoritære broren sin. «Som om hun ikke visste at det var far hun snakket til,» tenker Kambili. Tanten gir sin nevø skudd av sin egen dyprøde hibiskus, som han får til å gro hjemme i hagen. Tanten er enke, og sliter med å få opprykk til professor på et universitet preget av korrupsjon og streiker. Alle i tantens by mangler bensin og kjøtt. Tanten har dessuten sosial omgang med en prest som er ganske annerledes fra prestene Kambili er vant til hjemmefra.

Adichie er flink til å vise relasjonene mellom familiemedlemmene. Som leser skjønner man at det kommer til oppgjør. Og man kjenner de blandede følelsene av elsk og hat som 15-åringen nærer til mange mennesker i livet sitt.

Jeg leste boken på ferie, og den var akkurat passe ferielektyre.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , , ,
Publisert i Anbefaler, Beste romaner, Skjønnlitteratur
One comment on “«Dyprød hibiskus» av Chimamanda Ngozi Adichie (21)
  1. […] så langt er de internasjonale storhetene «Hjem» av Toni Morrison, «Dyprød hibiskus» av Chimamanda Ngozi Adichie,  «Historier fra et landsbyliv» av Amos Oz […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: