«Elskeren» av Marguerite Duras (20)

På anbefaling fra en kollega plukket jeg ut en intens, liten klassiker av Marguerite Duras. Tidligere i dette leseprosjektet har jeg lest hennes bok «Å skrive». «Elskeren» er mer en historie, komplett og fargerik. Boken er skrevet uten kapitler, og er som ett stort åndedrett. Den er liksom skrevet på ett eneste utpust. Slik blir den en kraftanstrengelse å lese, selvom den ikke er lang.

Boken handler om da bokens jeg-person 15,5 år gammel på båten over Mekong-elven treffer en rik kineser. De blir elskere i den franske kolonien. Som i ett pust og i en tanke velter historiene frem om hennes gale mor, slemme bror, den snille brorens død, fremtidige selvmord, fremtidige elskere og elskerinner, internatskolen, familiesituasjonen hjemme i Frankrike, forhold mellom kolonialister og innfødte, forhold mellom rik og fattig i et elskerforhold. Fortid, fremtid og nåtid fortelles i ett. Beskrivelser av elven, båter, rommet for parets treff og av deres kropper står i sammenheng med resten av historiene.

Hele boken blir en leseropplevelse av nærhet, voldsomhet, ungdom, plikt, galskap og begjær. Mange setninger kan man fundere over i dagevis uten å komme noen vei. Boken er ulik noe annet jeg har lest, og anbefales.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i Skjønnlitteratur
2 comments on “«Elskeren» av Marguerite Duras (20)
  1. […] har jeg blogget om Duras sine bøker «Elskeren» og «Å skrive«. Hun skriver kort, underforstått og vakkert, akkurat som jeg […]

    Liker

  2. […] har jeg blogget om Duras sine bøker «Elskeren» og «Å skrive«. Hun skriver kort, underforstått og vakkert, […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: