«Morgan Kane, Blodsporet til Santa Fe», av Louis Masterson (17)

Leseprosjektet mitt favner bredt, og syttende bok i serien til 50 på ett år ble første bok i serien om westernhelten Morgan Kane. Serien på 83 bøker har solgt til 20 millioner bare i Norge, og er den største suksessen i norsk underholdningslitteratur, ifølge Wikipedia. Jeg kjøpte første bok i serien om Morgan Kane for å gjøre meg opp en egen mening. Jeg synes også det er litt morsomt at forfatteren, Kjell Hallbing, var nabo til min ungdomsskole Bjørnsletta. Han gjorde ikke noe stort vesen ut av seg i nabolaget.

Bøken «Blodsporet til Santa Fe» er om da Morgan Kane er 16 år i 1872, og klarer seg helt selv i det ville vesten. Han får seg blant annet jobb som vakt på handelskaravanene på veien til Santa Fe, der indianere og andre overfallsmenn truer. Utsendt militært personell viser seg å være enda verre enn vanlige skurker. Morgan sulter, fryser og sliter seg gjennom dagene. Han er macho, for eksempel når han løper og tar igjen oksespannet med en vogn, og hopper opp på oksene i full fart, går på stagene, og klarer å stoppe den ville ferden. Morgan Kane er rett og slett veldig tøff. Men også mye lei seg for sine døde foreldre og for venner som dør rundt ham i angrepene fra indianere og andre. Andre karakterer enn Morgan er veldig sort-hvitt.

Jeg synes boken er ganske spennende, og at bildet av Morgan Kane selv er fint og nyansert. Boken viser hvordan livet i ville vesten var, med beskrivelse av vær, veier, utstyr, våpen, mat, mix av folk, vold og armod. Utover i serien skal Morgan Kane bli involvert i flere korrekte historiske hendelser og treffe mange kjendiser i sine egne roller som soldat, sheriff og revolvermann.

Den første boken i serien var altså vel verdt å lese. Jeg ser dog for meg at en hel serie kan bli litt ensformig med slåssing, overlevelse på prærien og ens formede kvinner som er slu og villige.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: ,
Publisert i Skjønnlitteratur
One comment on “«Morgan Kane, Blodsporet til Santa Fe», av Louis Masterson (17)
  1. […] bøkene i USA på 1800-tallet. Særlig de stereotype beskrivelsene av indianerne er som om Morgan Kane skulle sagt det […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: