«Jenny» av Sigrid Undset (15)

«Å, leser du Jenny!», sa Mors venninner da jeg satt på kjøkkenet hos Far og Mor og leste Sigrid Undsets gjennombruddsroman fra 1911. Funnet i Mors bokhylle ble bok 15 i serien til 50 på ett år. Venninnene snakket om at de hadde lest «Jenny» for lenge siden. De husket hvor søt den er om romanse, vennegjeng og kunst i Roma.

«Jenny» er søt, varm, idealistisk og reflektert den første tredjedelen. Så er den mer kompleks i den midterste tredjedelen. Undset beskriver mange typer kjærlighetsforhold og karakterene utvikler seg. Personene er gjenkjennelige. Romansen fra Roma varer ikke når Jenny kommer hjem. Romanfigurene får fortelle om sitt syn på livet, seg selv og relasjoner. Det tar litt tid å lese boken, for det er språklig fine passasjer, og det er relasjoner og mennesker å kjenne på, med boken lukket littegranne. Til ganske langt uti siste tredjedel er boken fin og svært lesverdig. Jeg pleier å like bedre bøker med stemninger enn historier, men her er historien lesverdig.

Men, på slutten daler boken. Jeg visste ikke at Jenny skulle ta livet av seg. Det virker overilt og umodent. Jeg får lyst til å si til henne at hun må ta seg sammen. Jeg leser en anmeldelse av boken på en annen blogg, som mener at det er på slutten av romanen at det viser seg at den er over hundre år gammel, særlig når det gjelder kvinnerollen.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: