Fra blogg til bok

Jeg har funnet ut at jeg for moro skyld vil lage en bok. Jeg skal lage den helt selv. Hensikten er å ha det moro når jeg lager boken, kjenne selvtilfredsstillelse når jeg ser den ferdig, og glede når jeg gir den bort. Og jeg vil samtidig lære om å lage bøker. Jeg vil lage bok av det jeg synes er de beste innleggene på min blogg, som hadde femårsjubileum i juli 2014. Dessuten er det moro å drive multimedia «andre veien», altså gå fra nett til papir: Kanskje vil dessuten papirboken øke oppmerksomheten om min blogg.

Test av nettsteder

Jeg ante ikke hvor man starter for å lage bok. I sommer fant jeg noen nettsteder som er spesialiserte på å lage bøker fra blogg. De er særlig fine for bloggere som har mange bilder og gjerne vil lage en slags coffeetable-bok, for eksempel om mote, interiør eller mat. Jeg syntes ulempen var at formatene var ganske satte, og det var høy stykkpris pr bok, og nettstedet beholdt trykkeoriginalen for å lage flere eksemplarer.

Jeg tenkte at jeg kunne lage manuset i Word, og med riktige formater og slikt kunne jeg sende det til trykkeri selv. Jeg har tidligere snakket med en forfattervenn som gjorde det slik. Men jeg var usikker på om jeg ville få til alt helt riktig, og om det ville bli fint. Fonter, ombrekk og omslag var jeg særlig betenkt over ved å lage en «Word-bok». Jeg kjente at jeg ikke orket å lære meg InDesign eller et annet designprogram for å gjøre det selv nå, og faren for feil var jo like stor med bedre programvare. Jeg hørte med noen designere jeg kjenner om de kunne gjøre det, men jeg syntes det ble dyrt for mitt lille hobbyprosjekt.

Jeg sjekket ut selvpubliseringsforlaget Kolofon forlag. De hadde mye godt for seg. Ikke verst dyre, heller. Men, en bok med mine blogginnlegg har intet kommersielt marked som jeg vil investere i å nå. De som er interessert i innholdet, kan jo finne det gratis på selve bloggen. Så de som vil synes min bloggbok er morsom/fin/interessant vil stort sett synes det fordi de kjenner meg. Altså blir hensikten å lage gavebøker som jeg gir bort.

Tilslutt fant jeg nettstedet http://www.solentro.no. Der føltes det litt som å lage fotobok på fotokjedenes nettsider. Der kunne jeg legge inn tekst slik jeg ville, og lage for eksempel en enkel pocketbok på inntil 500 sider av det. Det er litt snevert utvalg av fonter og størrelser og slikt, men det går bra nok for mitt bruk. Å klippe og lime inn tekst fra bloggen tok noen kvelder. Siden tekst er min greie, tror jeg pocketbok blir veldig fint! Dette blogginnlegget blir min nyeste bloggpost i boken.

Jeg hadde tenkt å velge en tjeneste fra Solentro som innebærer at de ordner ISBN-nummer og oppføring av boken i deres nettbokhandel, så det er mulig å få tak i min bloggbok. Men jeg skjønte etterhvert at de ikke fikset denslags for norske kunder.

Tar ut jobbkronikker

Underveis innså jeg at mine mange jobbkronikker gjør seg best i en egen, liten blekke. Pocketboken blir stor nok uten jobbkronikkene, jobbkronikkene kan være litt kjedelige for dem som ikke er så interessert, og jeg fikk prøvd ut et nettsted til som lager bloggbok. Til dette forsøkte jeg tre eksemplarer fra http://www.bloggtillbok.se. Det var det stedet jeg nevnte over med høy stykkpris og som beholder den originale trykkefilen. Min bok med mykperm skal leveres på en uke og koste litt over 600 kroner inkl frakt. Den bloggboken så på ingen måte pen ut, hverken i fonter eller omslag. De plukket sakene rett fra min bloggside, så min jobb var gjort på ti minutter. Jeg er spent på å få de tre eksemplarene i hus straks!

Hoved-gaveboken er ferdig i Solentros nettsider når bare denne bloggposten er lagt inn og en siste korrektur på at sakene står på riktig sted. Jeg vil teste noen papireksemplarer fra Solentro. Så kjøper jeg også pdf av boken for kr 99. Jeg starter med å få noen prøvetrykk fra Solentro, så tenker jeg meg til et lokalt trykkeri for å få the bits and bytes ut i cellulose til flere eksemplarer.

Så nå er det bare å trykke «Enter» og se hvordan bøkene blir!

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Om å lese og blogge
One comment on “Fra blogg til bok
  1. […] fra den gamle bloggen). Det kan gjøres lettvint i verktøy som lager bøker fra blogg til bok (se min beskrivelse av prosessen her). Prisen for å gjøre det lettvint er litt høy stykkpris, men det går bra når jeg bare skal ha […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: