«Slik gir du ut på eget forlag» av Oddbjørn By (13)

Neste bok i min serie til 50 bøker på ett år er en lærebok eller håndbok i hvordan man kan gi ut en bok selv. Jeg er nysgjerrig på hvordan man kan gjøre det, og har kikket rundt på nettsteder, for eksempel forfatterens eget http://www.bokarbeid.no. Boken er en utmerket håndbok med sjekklister for arbeidet man må utføre i de ulike stadiene fra ferdig manus fra forfatter, gjennom korrekturer, ombrekk, omslag, trykk, distribusjon, markedsføring, osv. Han har nyttige regnestykker og vurderinger av hvor mye ulike innsatsfaktorer bør koste den som vil starte selv.

By er idealistisk opptatt av at forlagene tar en altfor stor andel av salgsinntektene, mens de ikke nødvendigvis gjør så stor innsats. Han viser også hvor mye jobb man faktisk må legge ned for å få solgt. Det er bare å snøre på seg skoene og gå gatelangs til bokhandlene med en trillebag. Og en rekke andre oppgaver for å pushe bok.

Jeg snakket med en forlagsmann om en idé jeg hadde. Han sa at han ser etter tre ting ved en bokidé: Kan idéeieren skrive? Er det en god idé? Er det salgbart? Av de tre spørsmålene fokuserer By mest på det siste, samt på alt som må til av detaljer i bokproduksjon, om å ha et selskap, salgsarbeid, osv.

Alt i alt en meget nyttig bok, og også morsom for å forstå slitet som skal til for en gründer.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Faglitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: