«Stillstand» av Agnes Ravatn (12)

Bok 12 på veien mot 50 bøker på ett år ble en slags novellesamling av Agnes Ravatn. «Stillstand» er en serie observasjoner fra steder der forfatteren (som jeg antar er bokens jeg-person, men sikker kan man ikke være) opplever at det ikke skjer noe. Det er observasjoner fra kino, toget, pub, café og andre steder. Boken kaller seg en sivilisasjonskritikk.

Jeg synes at de samlede beskrivelsene av hva som skjer på ett sted over en viss tidsperiode – eks en time, en kveld, en reise – er en god idé til en bok. Men det tar ikke helt av. Jeg synes ikke boken er særlig morsom, jeg bare smiler av noen formuleringer et par ganger. Hvis boken skal være morsom, beskriver den menneskene jeg-personen møter med for liten kjærlighet. Jeg synes dessverre ikke at tekstene griper noe særlig. Jeg-personen prøver kanskje å være på høyde med situasjonen, og litt veslevoksen.

Jeg stusser dessuten over at boken skal omhandle stillstand, for jeg synes ikke det er så mye stillstand i situasjonene jeg-personen beskriver. Det skjer jo en hel masse på kino, treningsstudio, forelesning. Så kanskje er ikke stillstanden egentlig ute i situasjonene, men inni jeg-personen som synes å oppleve alle hverdagens begivenheter på samme distanserte, nedlatende, stillestående måte. Kanskje er budskapet at hvis man ikke deltar i situasjonene og lever seg inn i personene man møter, men velger å observere på en nedlatende måte, så vil alt oppleves som fremmed. Den som bare observerer uten å delta risikerer å bli litt ensom. Den som bare kommenterer hva andre gjør, vil i alle situasjoner bli stillestående.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: