«Stål» av Silvia Avallone (9)

Jeg hadde lyst til å lese en moderne italiensk roman som den niende i min serie til 50 bøker på ett år. I bokhandelen ble jeg anbefalt «Stål» fra 2013. Det er debutromanen til Silvia Avallone. Boken handler om livet i en industriby i Toscana, med vekt på vennskapet og kjærligheten mellom to jenter på 13-14 år, samt deres familier.

Boken er en levende og ekte sosialrealistisk historie, med konemishandling, kriminalitet, ulykker, mannssjåvinisme, prostitusjon, betongblokker, husløse katter, kjedsomhet, narkotika og dampende varme både i solen og stålverket. Det er en oppvekstroman og samtidig en sterk kritikk av et moderne Italia der industriarbeidsplasser nedlegges og kvinner til slutt tar skiten for det hele. Uten at mennene blir noe lykkeligere av det.

Forfatteren tegner et bilde av Europa i økonomisk og moralsk krise. Slutten er litt påtvunget optimistisk, som om den bare skjer inni hodet på en av hovedperson-jentene. Som om en drøm er eneste, men ikke i virkeligheten eksisterende, vei ut fra dette helvetet.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: