«Store forventninger» av Charles Dickens (8)

Enda en bok i mitt prosjekt 50 bøker på ett år, nå den klassiske «Great Expectations» av victoriatidens Charles Dickens. Boken handler om den foreldreløse Pip, og hans vei fra smedlærling i myrområdene i Kent til London og så ut til den vide verden. Boken kalles en dannelsesroman. Den handler om kjærlighet, familie, klasse, forventninger fra andre og ham selv.

Victoriatiden

Jeg valgte boken fordi jeg har mye kunnskap om England på 1800-tallet. Begeistringen startet med Richard Herrmanns historiske romaner fra London, særoppgave om dronning Victoria og hennes tid i niende, og ble løftet videre med mellomfag i historie om den industrielle revolusjon i England.

Signaler om klasse, eks klær og hvorvidt slektninger hadde fine titler, skaper forventninger både i den som sender signalene og i den som mottar dem.

Mitt hjem er min borg

Boken ble gitt ut som føljetong i et tidsskrift i 1860-61. Hvert kapittel er derfor en historie som kan stå rimelig alene, for eksempel om et middagsselskap, et møte eller en reise. Dickens introduserer mange personer, og er blitt kritisert for å lage karikerte, enkle figurer.

Min favoritt i boken er Mr Wemmick, og hans elleville bosted. Han levde to liv – ett ordentlig på jobb og et ellevilt fantasiliv hjemme.

Jeg synes det var en lettlest bok, men altfor lang. Pip er den eneste som går igjen gjennom alle episodene og knytter sammen alle personene. Slik er det ofte i livet, men ikke så ofte i bøker.» Historien tasser og går fremover. Den ble litt «så skjedde det, og så skjedde det», uten driv og sammenheng fremover. Men, en ganske god skildring av tiden og av klassesamfunnet.

Jeg synes også det ble en del morsomme scener når Pip er svært høflig overfor folk man skjønner er veldig rare, smiskete eller uhøflige tilbake. Han lærer tidlig å beholde sin «stiff upper lipp».

I sum synes jeg boken er veldig engelsk, og det er fint at jeg endelig har fått lest en bok av Dickens. Det blir neppe flere.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: