«Et eget rom» av Virginia Woolf

Virginia Woolfs (1882-1941) klassiske essay «Et eget rom» ble tredje bok i mitt prosjekt om å lese 50 bøker på et år. Sommerferie gir leseprosjektet en kick start.

Essayet handler om kvinner og litteratur, og er basert på et foredrag i Cambridge i 1928. «Et eget rom» er Woolfs viktigste politiske og feministiske tekst.

Økonomisk uavhengig

Essayet understreker behovet for kvinners økonomiske uavhengighet, for eksempel ved å arve en årlig sum penger fra en avdød tante. Hun mener at kvinners økonomiske underdanighet for menn (fedre, ektefeller, sønner) har gjort at de ikke har kunnet utvikle en intellektuell frihet. Kvinner har alltid vært fattige, og derfor har det i historien ikke kommet opp mange kvinnelige forfattere. Kvinnelige forfattere som har vært kjent, var gjerne overklassekvinner med forståelsesfulle ektefeller.

Og hun er svært opptatt av at en som skal skrive må ha et eget rom som kan låses. En forfatter må kunne låse av et rom for seg selv, både fysisk og mentalt. Hun er imponert over at Jane Austen klarte å skrive romaner i et hjørne av dagligstuen mens andre mennesker holdt på rundt henne. Det klarer de færreste. Kvinner blir avbrutt av barn og menn som skal noe hele tiden. Mannlige forfattere har derimot klart å lukke seg inne i lange nok perioder til å få skrevet.

Være en av flest mulig

Hun viser også til at ni av Storbritannias tolv største mannlige forfattere har universitetsutdannelse. Det hjelper veldig å ha utdannelse for å kunne skrive, og gjerne ha en universitetsjobb som gir både årslønn og et eget rom. Woolf gir imidlertid de tilstedeværende på forelesningen et tupp bak, ved å påpeke at kvinner i 1928 hadde fått to colleger de kunne gå på. De hadde fått stemmerett og adgang til en rekke bibliotek. Nå skulle det altså ikke være mer å vente på!

Woolfs budskap, som jeg oppfatter det,  er at kvinner må skrive. De må bare sette igang. Sette igang med å skrive historie, geologi, poesi, romaner og alt mulig. Kvinner må skrive alle typer bøker, utifra hva de er gode til. Fordi den samlede mengde bøker som kvinner skriver bidrar til at kvinners verk blir bedre.

Dermed skulle tuppet i baken til alle kvinner om å skrive mer om hva de enn har på hjertet være bragt videre. Nå også pr blogg.

Hemmelig bok fire

Den neste boken jeg har lest, nummer 4, vil jeg ikke si hvilken var. Det er lov å ha sine hemmeligheter.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Skjønnlitteratur
One comment on “«Et eget rom» av Virginia Woolf
  1. […] av Chimamanda Ngozi Adichie,  «Historier fra et landsbyliv» av Amos Oz og «Et eget rom» av Virginia Wolf. Jeg vil også ta med «Mannen som ikke ville hjem» av Roger […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: