Frank Lloyd Wright – gudfar og spøkelse

Frank Lloyd Wright (1867-1959) er blitt kåret til USAs fremste arkitekt gjennom tidene.

Frank Lloyd Wright (1867-1959) er blitt kåret til USAs fremste arkitekt gjennom tidene.

Jeg har nå lest en biografi om stjernearkitekten Frank Lloyd Wright (1867-1959), skrevet av Pulitzer-belønnede Ada Louise Huxtable (1921-2013). Jeg kikker også i en stor bok med hans foredrag og essays, og på kontoret har jeg en fin Frank Lloyd Wright kalender. Alle tre har jeg fått i gave i anledning min nye jobb som kommunikasjonsrådgiver i arbeidsgiver- og bransjeorganisasjonen Arkitektbedriftene. Research og nysgjerrighet på nye tema er halve moroa med ny jobb – man er jo akademiker. Så nå har jeg også bestilt hans selvbiografi. Ut i fra sitatene i Huxtables bok er den like selvdyrkende som selvbiografien til Hydro-grunnlegger Sam Eyde, Mitt liv. Det er mulig at man må være så høy på seg selv for å klare store bedrifter?

Jeg hørte første gang om FLW på min tantes gamle LP av Simon & Garfunkel, med den lett nynnbare sangen «So long, Frank Lloyd Wright». Wright synes å være et riktig sted å starte for å forstå moderne arkitektur (allerede her vil mange arkitekter protestere, om ikke annet fordi å protestere er det arkitekter gjør når de snakker om hverandre).

Arkitekturkritiker Paul Goldbergs hyllet Lloyd Wright under 50-års-jubileet for Guggenheim-museet. Goldberg sier at Wrights måte å forholde seg til naturen og til ny teknologi på er forbilledlig. Wright var opptatt av at menigmann også skulle vite hvem han var, og lot seg intervjue av mainstream medier, og til og med tidlig tv. Goldberg mener Wright i våre dager ville vært blant de første arkitekter til å bruke sosiale medier til kommunikasjon, og dessuten ville han brukt all tilgjengelig teknologi til å bygge moderne bygg – både hva gjelder tegneteknologi og materialer.

Lloyd Wright var åpenbart omstridt i sin levetid, og han elsket å skape myter om seg selv. Og etter hvert som jeg har lest om den store FLW, lurer jeg på å kjenne igjen noen elementer i den gamle gurus liv og holdninger i noen av dagens arkitekter. Gamle Frank fremstår som en drøm og et spøkelse.

Lloyd Wright ferdigstilte over 500 bygg, og ble i 1991 kåret til den største amerikanske arkitekten gjennom tidene. Han fornyet vanlige folks boliger, han tegnet kontorer, skyskrapere og museer. Han var generalist i type bygg og ved at han designet alle elementer i husene. Dagens arkitekter må i større grad livnære seg som spesialister. Han startet sin virksomhet i Chicago, og drev arkitektpraksis i over seks tiår. Han hadde et turbulent privatliv med mange damer, rørete økonomi og nærmest et tempel for arkitektur hjemme på Taliesin.

Når jeg leser om ham er det noen trekk som understreker myten om den geniale arkitekten. Det er en myte han for en stor del skapte og dyrket selv, blant annet gjennom sin selvbiografi. Lloyd Wright var nyskapende og ofte genial på design, mens byggeprosjektene stadig ble utsatt og kostet oppdragsgiver langt mer enn forutsatt. Han jobbet mye, og dyrket bildet av en arkitekt der inspirasjonen kom til ham som i syner.

Det går mange historier om Lloyd Wright, blant annet om at mange av hans geniale design ikke alltid tålte været. «Sånn går det når du setter et kunstverk ute i regnet,» sa konen til en kunde da kunden beklaget seg til henne over at huset Lloyd Wright hadde tegnet ikke tålte vann. Se flere sitater av og om ham her.

Når jeg nå jobber for arbeidsgiverorganisasjon for arkitektkontor, er Llloyd Wright ett punkt for å forstå også moderne arkitekters referanserammer. Alle arkitekter forholder seg til de gamle guruer, enten de skulle ønske de var som ham, eller de synes han er et spøkelse fra en tid som er forbi.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Faglitteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com