Søndag: Sette livet i perspektiv

Ukens siste dag, og igjen ut av dynen klokken fem. Opp til latte, å skrive blogg om lørdag og å lese om søndagen. Og bake fastelavnsboller med marsipan i til familien kommer over. Søndagen skal handle om å nyte livet og å tenke over hele livet.

Ikke så helvete

Larssens vekt på at man på søndagen skal nyte at man har fått det til blir litt overdrevent for meg. Kanskje fordi jeg ikke har kjørt hardt nok. Eller fordi jeg ikke tenker på at det jeg gjør til vanlig, eks å skrive, er så spesielt. Jeg synes jeg har hatt en fin uke, ikke en helvetesuke.

Jeg satte igang uken mest for moro skyld, som en lek, et avbrekk, et eksperiment.

Larssens poeng synes å være verdien av å skape moment i det livet man har akkurat nå. Ikke alt man gjør trenger å handle om å forfølge den ene store drømmen. Det er viktigere å skape trøkk, glede og forskjellighet i hver dag og hver uke.

Tyveårsbolker

Da jeg var tyve hadde jeg nok ikke tenkt at jeg skulle havne der jeg er nå som førtiåring – verken min utdannelse, jobb, familiesituasjon, feriemønster, sosialt liv eller bosted har blitt slik jeg tenkte. Kanskje hadde jeg ikke fantasi nok 🙂 Alt i livet er blitt bra, det er bare annerledes enn russen i meg tenkte.

Det har vært store endringer i verden og i mitt liv siden jeg gikk på videregående, dengang Berlinmurens falt. Da jeg var tyve tenkte jeg at livet og verden ville forandre seg mye frem til førti. Det fikk jeg rett i.

Jeg vet ikke hvor stor verdi det vil ha å planlegge frem til seksti. Jeg tror ikke at livet vil endre seg så mye fra førti til seksti som det gjorde fra tyve til førti siden de store fundamentene i livet er lagt. Jeg planlegger mer for oppgraderinger enn for radikale skift. Men kanskje tar jeg feil. Kanskje kommer store og uforutsette endringer.

Moment i ukene

Det som er sikkert er at det kommer flere uker. Den ene uken etter den andre. Kanskje blir forskjellen på førti-seksti fremfor tyve-førti at jeg nå i større grad kan nyte livet. Jeg er etablert og stødig. Jeg trenger ikke kjempe for å få hodet over vannet. Det gir nye utfordringer. Jeg må kanskje skape mine egne «kriser» og utfordringer som gjør at jeg føler det som å ha en flammekaster mot rompa, og setter fart. Storesøster sier at livet er en herdingsprosess frem til selve døden. Kanskje blir de neste tyve årene en kamp mot å dø hen før tiden, en kamp for å beholde kjærlighet, nysgjerrighet, ydmykhet og entusiasme etterhvert som kidza blir bare mindre og mindre.

Kanskje er det å gjøre ukene ulike den beste livseliksir. Det gjelder å ikke stivne i vaner og ritualer. Ikke bli ansatt i et stort selskap der man ender sitt yrkesliv på mørkeloftet. Ikke ta sin helse, sin velstand eller sine relasjoner for gitt.

Det vil bli krevende å skape liv, moment og forskjellighet i hver uke, hvert år. Det er bare å legge en plan for å stå opp imorgen tidlig.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i bokblogg, livsstil og kultur
2 comments on “Søndag: Sette livet i perspektiv
  1. […] onsdag (tidsstyring), torsdag (komfortsonen), fredag (mindfulness), lørdag (den indre dialogen), søndag (sette livet i perspektiv), og etterpåklokskapen for to år siden). Jeg synes han er litt militærteit, men kan ha noen gode […]

    Liker

  2. […] (tidsstyring), torsdag (komfortsonen), fredag (mindfulness), lørdag (den indre dialogen), søndag (sette livet i perspektiv), og etterpåklokskapen for to år siden). Jeg synes han er litt militærteit, men […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: