Lørdag: Den indre dialogen

Lørdag er det som planlagt opp klokken syv etter bursdag igår. Opp å skrive blogg om fredag, så lese om lørdag, og gjøre litt husarbeid. Lørdag skal handle om hvordan jeg snakker til meg selv og om meg selv, og jeg skal bare tenke positive tanker hele dagen.

Jeg lager en lang og fin liste over mine gode sider. Senere på dagen ber jeg samboeren gjøre det samme. Det var en koselig oppgave.

Positivitet

Etter listeskrivingen tenker jeg at positivitet er litt lettvint, om enn det ikke er enkelt. Jeg skjønner poenget med å tenke positivt. Men jeg finner også frem boken «Against Happiness» fra hyllen. Fra omslaget:

«We are addicted to happiness. More than any other generation, Americans today believe in the power of positive thinking. But who says we’re supposed to be happy? In Against Happiness,  the scolar Eric G. Wilson argues that melancholia is necessary to any thriving culture, that it is the muse of great literature, painting, music, and innovation – and that it is the force underlying original insights.

So enough Prozac-ing of our brains. Let’s embrace our depressive side as the wellspring of creativity. It’s time to throw off the shackles of positivity and relish the blues that make us human.»

Den som tente det første bålet var kanskje så lei av å fryse og av å spise rå mat at hun fant ut en måte å fange eller skape ild på? Den som bare er blid og fornøyd med en tilværelse som småfrossen bananspiser vil ikke være motivert til å finne på noe nytt. Nyskaping kommer fra misnøye, latskap («det må være en lettere måte å gjøre dette på?»), lekenhet eller tilfeldigheter. Nyskaping kan komme fra gruppens happy camper. Men det er mer trolig at den som er litt misfornøyd, men har en optimistisk tro på at det nytter å gjøre noe, vil finne opp dampmaskinen eller skrive en gripende bok.

Så når du vet hva du skal gjøre, som i militæret, er det bra å være positiv. Når du skal finne ut hva som skal gjøres, er det bedre å være kritisk.

Observere tanken

Larssen skriver mye om å tenke positivt, og liker å skrive om sine erfaringer fra militæret. Men jeg synes lørdagen var mer verdifull som en dag å observere mine tanker, uten å forsøke å dirigere dem i noen retning. De andre dagene i uken har også handlet mest om bevisstgjøring.

Lørdag var det altså tid for å observere hvordan jeg tenker, hvordan min indre dialog foregår. Det er vanskeligere enn bare å være positiv. Og jeg holdt på så mye med å være kritisk til positiviteten at jeg ikke kom helt i mål med å observere mine tankemønstre denne lørdagen. (Mine tanker kan altså løpe avsted på et sidespor og være unyttig kritiske 🙂 )

Likevel har mine tankemønstre noen kjennetegn: Tankene holder på hele tiden og oftest springende. Jeg jobber best når tankene ikke springer avsted, altså uten distraksjoner (se TED-film for å bli overbevist om verdien av introverthet). Det gjelder nok de fleste, men jeg tenker denne lørdagen etter hva jeg gjør og hva som skal til for å samle tankene. En deadline gjør god nytte. Jeg skaper deadlines for meg selv ved å krysse av eller overføre til en annen uke i to do-listen min på fredager.

Jeg tenker mer i strukturer der samboeren tenker mer på detaljer. Jeg er veldig lenge fleksibel og medgjørlig, inntil jeg blir bastant og urokkelig (et urnordisk temperament i motsetning til min samboers latinske temperament).

Noe tenker jeg automatisk og uartikulert at jeg kommer til å få til. Andre ting, for eksempel å leve mer sunt, har jeg startet med så mange ganger at jeg egentlig vet at prosjektet faller fra hverandre etter noen uker eller måneder. Larssen har antagelig rett i at jeg ikke får gjort noe med en sunnere livsstil før jeg endrer hvordan jeg tenker om min evne til å få det til…

Opp søndag

Til sist på dagen tenker jeg på hva som skal til for å stå opp klokken fem søndag morgen. Jeg skal ihvertfall opp og bake fastelavnsboller. Blir fint.

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , ,
Publisert i bokblogg, livsstil og kultur
One comment on “Lørdag: Den indre dialogen
  1. […] (vanene), tirsdag (modus), onsdag (tidsstyring), torsdag (komfortsonen), fredag (mindfulness), lørdag (den indre dialogen), søndag (sette livet i perspektiv), og etterpåklokskapen for to år siden). Jeg synes han er litt […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: