«Helvetesuka» av Erik Bertrand Larsen – forberedelser

Før jul fikk jeg hånden på Erik Bertrand Larssens bok «Helvetesuka». Han er coach og tidligere militær. Han har metoder for å hjelpe folk å finne og utvikle sitt potensiale. Helvetesuken går ut på å ta en uke til å være sitt aller beste jeg på alle områder. Man skal være maks konsentrert og levere superbra, enten det er jobb, trening, sosiale samtaler, eller hva man måtte være involvert i. Det inkluderer at man også skal hvile skikkelig bra når man først hviler. Her blir det altså slutt på å la livet slure på andregir. Hensikten for min del er bevisstgjøring og å gjøre noe annet en kort periode, ikke å skape varig endring i henhold til den ene ukens livsstil.

Hva er en Helvetesuke?

Bertrand setter rammer for uken: Man skal hver dag opp klokken 05 og i seng klokken 22. Spise sunt, ikke se TV eller henfalle til sosiale medier, ikke private gjøremål i arbeidstiden (eks ikke private meldinger), trene hver dag (helst om morgenen).

Han har også satt opp at hver dag skal ha et særskilt fokus: Mandag skal handle om å observere sine vaner, tirsdag om å være bevisst på ulike modus, og prøve ut ulike væremåter eller stemninger gjennom arbeidsdagen og resten av dagen. Onsdag er time management. Torsdag skal man ut av komfortsonen, og ta i skikkelig. Det vil si at man skal døgne til fredag, og jobbe hele natten. Fredag handler om hvile og hvileteknikker. Lørdag skal man særlig tenke på hvordan den indre dialogen foregår, altså hva man sier til seg selv. Og man skal være sprekkeferdig positiv hele dagen! Så på søndag blir det å sette livet i perspektiv, tenke på hva som er viktig i livet, glede seg over livet og over at man klarte det. Kanskje skal man unne seg noe man har nektet seg selv, som et varmt bad eller en sjokolade.

Han mener en årlig Helvetesuke kan gjøre godt for de fleste. Og han er helt sikker på at grunnlaget for suksess legges i gode forberedelser.

Forprøver

Jeg begynte å forberede en slik uke en gang før jul. Av ulike grunner passet det best å gjennomføre uken først i uke 9. Fra jul og til oppstart har jeg også prøvd eller gjennomtenkt opplegget stykkevis. Det er mulig at jeg derved ødelegger effekten av alt på en gang, men det kan også hende at jeg lettere vil beholde noen endringer.

Jeg har lagt merke til og skrevet ned en del vaner (mandag), som å snooze vekkeklokken. Jeg la merke til løspapir-regimet på min arbeidspult som har fulgt meg fra jobb til jobb. Jeg ser at jeg mister oversikten over oppgavene med elektroniske avtaleoversikter (selv om Outlook-kalenderen er bra for time-for-time-oversikt over avtaler med andre mennesker, og som kollegaer kan se). Derfor kjøpte jeg før jul en gammeldags almanakk i A5-format. Datoene for en uke nedover på venstresiden, en linjert side for notater på hver høyreside, der jeg lister opp og krysser av gjøremål. Så siden nyttår synes jeg selv at jeg har bedre oversikt. I samme papirhandel kjøpte jeg også en notisbok med blanke sider og uttagbare ark, der jeg har et tema eller en sak på hver side, og jeg kaster arkene fortløpende når saken er ute av verden. Jeg har også kjøpt en ny, liten hjemme-pc for å boozte blogge-gleden.

En av årets første uker testet jeg ut «modus». Jeg fokuserte voldsomt på bare å levere og få ting unna fra klokken åtte til halv fire. Jeg bare gjennomførte en masse ting, satte i gang oppgaver jeg selv og ingen andre hadde veldig lyst til og derfor har utsatt, og satte mange nye og gøyale baller i fart. Jeg kan innrømme med en gang at det nivået på konsentrasjon holdt i nesten to uker. Så ble jeg sliten og gikk litt lei, til tross for meditativ avslapning på banen hjem. Å kjøre bunn gass går ikke over tid, og jeg orket lite etter arbeidstid.

Å teste ut komfortsonen ved å jobbe så lenge på torsdag blir nytt, og også å prøve avslapningsteknikker når jeg er så trett på fredag. Jeg har også begynt å drikke ginseng te med ingefær hver morgen, det skal virke oppkvikkende, og kan nok komme godt med. Litt trening daglig er også godt å «ease into» så smått på forhånd.

Og hva vil jeg gi meg selv som belønning på søndag, jeg som gir meg selv belønninger hele tiden?

Detaljplanlegging

Nå har jeg begynt å planlegge nøyere hver dag av Helvetesuken. Hva gjør man når man står opp klokken fem? Hva har jeg mest lyst til å gjøre gjennom uken, utenom jobb, når jeg skal være aktiv uten å bare jobbe hele tiden? Jeg legger opp til å gå turer og skiturer, lese bøker jeg har hatt liggende på vent, blogge litt om hver dag (som jeg antagelig legger ut som en samlesak til slutt), lage ekstra bra mat, kanskje bake torsdag natt, lytte til Østlandssendingen (der jeg nå er blitt med i Distriktsprogramrådet). Jeg planlegger større arbeidsoppgaver gjennom torsdag natt (og hjemmekontor fredag i tilfelle kollaps).

Dette blir moro, dette blir tidenes beste Helvetesuke (det er sånn Bertrand sier man skal snakke opp seg selv. det er bare å begynne!)

Jeg (45), Berit Solli, er fra Oslo, og har blogget siden 2009. Jeg blogger her om en lest bok i uken. Jeg leser alle typer bøker. Se under "Anbefaler" for bøkene jeg liker best. I tillegg til vanlig skjønnlitteratur, liker jeg å lese bøker relatert til der jeg befinner meg, eks fra et land, eller bøker der jeg tester ut å gjøre noe, eks en bok om å rydde. Jeg har hovedfag historie og en master fra BI, er samboer i kanten av Østmarka i Oslo, og jobber med kommunikasjon.

Tagged with: , , ,
Publisert i Faglitteratur
2 comments on “«Helvetesuka» av Erik Bertrand Larsen – forberedelser
  1. […] tilbud. Jeg har tidligere hatt mye moro med å teste hans helvetesuke (jeg blogget om forsøkets forberedelser, hver dag (søndag før, mandag (vanene), tirsdag (modus), onsdag (tidsstyring), torsdag […]

    Liker

  2. […] Jeg har tidligere hatt mye moro med å teste hans helvetesuke (jeg blogget om forsøkets forberedelser, hver dag (søndag før, mandag (vanene), tirsdag (modus), onsdag (tidsstyring), […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Follow Berit leser on WordPress.com
%d bloggere like this: